## Q&A - P4 Math

### Re: Q&A - P4 Math

John had 80 more Pokemon cards than Bala. After bala gave away 24 cards, John had 3 times as many cards as bala. How many cards did bala have at first?

Can someone explain using models. I'm confused on how to explain 80+24 is actually 2x. What about the first 24?

Can someone explain using models. I'm confused on how to explain 80+24 is actually 2x. What about the first 24?

### Re: Q&A - P4 Math

At firstangel wrote:John had 80 more Pokemon cards than Bala. After bala gave away 24 cards, John had 3 times as many cards as bala. How many cards did bala have at first?

Can someone explain using models. I'm confused on how to explain 80+24 is actually 2x. What about the first 24?

John [1 unit][24][ 80 ]

Bala [1 unit][24]

In the end

John [1 unit][24][ 80 ]

Bala [1 unit]<2 units>

24 +80 =104

since John has 3 times more than Bala, therefore, the difference between John and Balance is 2 units.

2 units -> 104

1 unit -> 104/2=52

Bala at first -> 52+24=76

### Re: Q&A - P4 Math

Please help.

There were 50 more carrot cakes than yam cakes on sale in a cafe. After selling three times as many carrot cakes as yam cakes, there were 14 ore yam cakes than carrot cakes left. How many carrot cakes did the cafe sell?

There were 50 more carrot cakes than yam cakes on sale in a cafe. After selling three times as many carrot cakes as yam cakes, there were 14 ore yam cakes than carrot cakes left. How many carrot cakes did the cafe sell?

- serendipityisme
- YellowBelt
**Posts:**11**Joined:**Mon Apr 21,

### Re: Q&A - P4 Math

Anyone can help Q1 & Q3?serendipityisme wrote:Need some help for maths questions:

1. Terence had 3/8 as much money as his brother James. After Terence had spend 1/6 of his money, he found out that he had 1/2 as much money as James. Both brothers spent a total of $35.

(a) How much did Terence spend?

(b) How much did James have at first?

3. The number of children at the beach was 7/10 the number of adults. there were 36 more adults than children. after some children left the beach, the number of adults in the beach was 5 times the number of the children who remained in the park. How many children left the beach?

Thank you!

Thank you

### Re: Q&A - P4 Math

Hi peggypeggy wrote:Please help.

There were 50 more carrot cakes than yam cakes on sale in a cafe. After selling three times as many carrot cakes as yam cakes, there were 14 ore yam cakes than carrot cakes left. How many carrot cakes did the cafe sell?

Good Morning.

Hope this helps.

Best wishes

### Re: Q&A - P4 Math

Hi tianzhu, I understand the 1st part but how the 2nd part? how to get 1p=32tianzhu wrote: Hi peggy

Good Morning.

Hope this helps.

Best wishes

### Re: Q&A - P4 Math

[quote="serendipityisme"]Need some help for maths questions:

1. Terence had 3/8 as much money as his brother James. After Terence had spend 1/6 of his money, he found out that he had 1/2 as much money as James. Both brothers spent a total of $35.

(a) How much did Terence spend?

(b) How much did James have at first?

Suggested solution:

At first:

Terence = 3 units (6 parts)

James = 8 units (16 parts)

Total = 11 units (22 parts)

After spending 1/6

Terence = 6 parts x 5/6 = 5 parts

James = 5parts x 2 = 10 parts

Total = 15 parts

Amounts spent = 22 parts - 15 parts = 7 parts

So, 7 parts = $35; 1 parts = $35/7 = $5.

(a) Terence spent $5 (1 part x $5);

(b) At first, jams has $80 (16 parts x $5).

1. Terence had 3/8 as much money as his brother James. After Terence had spend 1/6 of his money, he found out that he had 1/2 as much money as James. Both brothers spent a total of $35.

(a) How much did Terence spend?

(b) How much did James have at first?

Suggested solution:

At first:

Terence = 3 units (6 parts)

James = 8 units (16 parts)

Total = 11 units (22 parts)

After spending 1/6

Terence = 6 parts x 5/6 = 5 parts

James = 5parts x 2 = 10 parts

Total = 15 parts

Amounts spent = 22 parts - 15 parts = 7 parts

So, 7 parts = $35; 1 parts = $35/7 = $5.

(a) Terence spent $5 (1 part x $5);

(b) At first, jams has $80 (16 parts x $5).

### Re: Q&A - P4 Math

Do you see in the pic that 2p -> 64? So, 1p-> 64/2=32Ben'sMum wrote:Hi tianzhu, I understand the 1st part but how the 2nd part? how to get 1p=32tianzhu wrote: Hi peggy

Good Morning.

Hope this helps.

Best wishes

### Re: Q&A - P4 Math

[quote="serendipityisme"]Need some help for maths questions:

3. The number of children at the beach was 7/10 the number of adults. there were 36 more adults than children. after some children left the beach, the number of adults in the beach was 5 times the number of the children who remained in the park. How many children left the beach?

Suggested solution:

At first:

Child = 7 units

Adult = 10 units

Difference = 3 units

3 units = 36

1 unit = 36/3 = 12

After some children left:

Adults = 10 units (remained unchanged)

Child = 2 units (10 units/5)

Children left = 7 units - 2 units = 5 units

If 1 unit = 12;

5 units = 12 x 5 = 60.

3. The number of children at the beach was 7/10 the number of adults. there were 36 more adults than children. after some children left the beach, the number of adults in the beach was 5 times the number of the children who remained in the park. How many children left the beach?

Suggested solution:

At first:

Child = 7 units

Adult = 10 units

Difference = 3 units

3 units = 36

1 unit = 36/3 = 12

After some children left:

Adults = 10 units (remained unchanged)

Child = 2 units (10 units/5)

Children left = 7 units - 2 units = 5 units

If 1 unit = 12;

5 units = 12 x 5 = 60.

### Re: Q&A - P4 Math

Hi Tianzhu,Ben'sMum wrote:tianzhu wrote: Hi peggy

Good Morning.

Hope this helps.

Best wishes

Thanks for your quick response as usual.

peggy