## Q&A - P5 Math

### Re: Q&A - P5 Math

Thank ILLUSDUCA and MathIzzzfun.

Another question to ask.

The ratio of Jeremiah's age to his aunt's age is 1:2. In 15 years time, the new ratio will be 8:13.

How old was Jeremiah 8 year ago?

Thank..

Another question to ask.

The ratio of Jeremiah's age to his aunt's age is 1:2. In 15 years time, the new ratio will be 8:13.

How old was Jeremiah 8 year ago?

Thank..

### Re: Q&A - P5 Math - Average with Unknown Quantlity

Hello Jeff!JeffLim wrote:Hi there,

Need help on this.

The average mass of a group of boys is 45 kg. If one more boy who weighs 75 kg joins the group, the new average mass of the group will become 48 kg. Find the total number of boys in the group.

Thank you in advance.

Jeff

Here's one way to do this:

75kg - 45kg = 30kg difference

48kg - 45kg = 3kg difference

30/3 = 10 students (9 of them weighing average of 45kg and 1 of them weighing 75kg)

Hope this helps!

### Re: Q&A - P5 Math - Average with Unknown Quantlity

Hi, here's a possible solution.JeffLim wrote:Hi there,

Need help on this.

The average mass of a group of boys is 45 kg. If one more boy who weighs 75 kg joins the group, the new average mass of the group will become 48 kg. Find the total number of boys in the group.

Thank you in advance.

Jeff

48-45=3kg

75-48=27kg

27/3=9 (answer)

### Re: Q&A - P5 Math

Hello Daddy,Daddy wrote:Thank ILLUSDUCA and MathIzzzfun.

Another question to ask.

The ratio of Jeremiah's age to his aunt's age is 1:2. In 15 years time, the new ratio will be 8:13.

How old was Jeremiah 8 year ago?

Thank..

Since both of them will increase by the same age, we need to change our first ratio accordingly to reflect this.

Currently,

8 : 13

- 1 : 2

is 7 : 11 difference accordingly

Without using algebra for P5, we can try...

1) 2 : 4 ---> 8 : 13 = 6 : 9 difference

2) 3 : 6 ---> 8 : 13 = 5 : 7 difference

3) 4 : 8 ---> 8 : 13 = 4 : 5 difference

3) 5 : 10 ---> 8 : 13 = 3 : 3 difference <-- same!

So, the actual ratio would be 5 : 10, then + 15 years each --> 8 : 13

So, 15 years old = 3 units

1 units = 5

Jeremiah's age = 5 units = 5x5 = 25 years old

8 years ago = 25 - 8 = 17 years old

hope this helps

### Re: Q&A - P5 Math

Hello Sruthi,Sruthi wrote: - Hi Please help with this problem

Total = 300 steps

Every 2 steps = every even-numbered steps being stepped on. 300 steps = 150 even numbered steps and 150 odd number steps, so 300 - 150 even numbered steps = 150 odd steps left unstepped.

Every 3 steps = 300 / 3 = 100 times of stepping

100 times will include 50 odd numbered steps and 50 even numbered steps because multiples of 3 = 3,6,9,12 <-- 1 odd number followed by 1 even, then 1 odd then 1 even etc.

So, because all even numbered steps were already stepped on by "every 2 steps", we should leave out the 50 even numbered steps and include the odd numbered ones.

So, 150 even numbered steps + 50 odd numbered steps = 200 steps being stepped on. the rest = 300 - 200 = 100 left unstepped.

hope this helps!

### Re: Q&A - P5 Math

Hi,

Can someone please help with the following question :-

Q : The average score of a group of participants in an online quiz was 48. After 3 participants who scored an average of 56 left the group, the average score of the remaining participants became 44. How many participants were in the group at first ?

Thank you in advance for your kind assistance.

Can someone please help with the following question :-

Q : The average score of a group of participants in an online quiz was 48. After 3 participants who scored an average of 56 left the group, the average score of the remaining participants became 44. How many participants were in the group at first ?

Thank you in advance for your kind assistance.

### Re: Q&A - P5 Math

Hi Jerico,Jerico wrote:Hi,

Can someone please help with the following question :-

Q : The average score of a group of participants in an online quiz was 48. After 3 participants who scored an average of 56 left the group, the average score of the remaining participants became 44. How many participants were in the group at first ?

Thank you in advance for your kind assistance.

I have read the question as "the average was 44, then 1 participant with the score of 56 came in and the average became 48" so we could use our previous method (as shared by all earlier) to solve it.

So, 56 - 44 = 12

48 - 44 = 4

12 / 4 = 3

3 participants include 1 participant with score 56 and 2 with 44.

However, since there were 3 participants with score 56, there must be 6 with 44 proportionately.

So, at first = 3 + 6 = 9 participants

hope this helps!

- speedmaths.com
- BrownBelt
**Posts:**559**Joined:**Mon Oct 12,**Total Likes:**3

### Re: Q&A - P5 Math - Average with Unknown Quantlity

Hi,Jx2mum wrote:Hi, here's a possible solution.JeffLim wrote:Hi there,

Need help on this.

The average mass of a group of boys is 45 kg. If one more boy who weighs 75 kg joins the group, the new average mass of the group will become 48 kg. Find the total number of boys in the group.

Thank you in advance.

Jeff

48-45=3kg

75-48=27kg

27/3=9 (answer)

Yes, answer sh be

**9**.

Cheers

**speedmaths**

.

- speedmaths.com
- BrownBelt
**Posts:**559**Joined:**Mon Oct 12,**Total Likes:**3

### Re: Q&A - P5 Math - Average with Unknown Quantlity

ILLUSDUCA wrote:Hello Jeff!

Need help on this.

The average mass of a group of boys is 45 kg.Ifone more boy who weighs 75 kg joins the group, the new average mass of the group will become 48 kg. Find the total number of boys in the group.

Thank you in advance.

Jeff

Here's one way to do this:

75kg - 45kg = 30kg difference

48kg - 45kg = 3kg difference

30/3 = 10 students (9 of them weighing average of 45kg and 1 of them weighing 75kg)

Hope this helps!

Hi,

The answer sh be

**9 boys**,

as the boy who weighs 75 kg did

**NOT**actually join the group.

Cheers

**speedmaths**

.