You are most welcome.Dr. Peng wrote:thanks a lot.

## Q&A - PSLE Math

- alfretztay
- KiasuGrandMaster
**Posts:**1199**Joined:**Sun Sep 12,**Total Likes:**5

- milo-cupcake
- OrangeBelt
**Posts:**37**Joined:**Sat Jan 12,

### Re: Q&A - PSLE Math

alfretztay wrote:a) A pencil costs n cents and a notebook thrice as much which is 3n cemts.milo-cupcake wrote:Hi,

Can someone help with the following questions? I'm new in Algebra so hope there are step by step workings.

Thanks in advance!

b) The amount that she paid for the notebooks = $16.20 - 6n = $6(2.70 - n). (Note : Remember to simplify whenever possible as students are expected to do so.)

Thank you alfretztay

- alfretztay
- KiasuGrandMaster
**Posts:**1199**Joined:**Sun Sep 12,**Total Likes:**5

### Re: Q&A - PSLE Math

You are most welcome, milo-cupcake.milo-cupcake wrote:alfretztay wrote:a) A pencil costs n cents and a notebook thrice as much which is 3n cemts.milo-cupcake wrote:Hi,

Can someone help with the following questions? I'm new in Algebra so hope there are step by step workings.

Thanks in advance!

b) The amount that she paid for the notebooks = $16.20 - 6n = $6(2.70 - n). (Note : Remember to simplify whenever possible as students are expected to do so.)

Thank you alfretztay

- shurley197323
- BrownBelt
**Posts:**601**Joined:**Fri Nov 07,

### Re: Q&A - PSLE Math

Please help :

There were some red and blue marbles. The marbles were packed into 2 containers. At first, Container A contained 600 marbles and 40% of them were blue marbles. Container B contained 360 marbles and 20% of them were blue marbles. How many red and blue marbles in total must be moved from Container A to Container B such that 60% of the marbles in Container A are red and 25% of the marbles in Container B are blue.

Thanks in advance

There were some red and blue marbles. The marbles were packed into 2 containers. At first, Container A contained 600 marbles and 40% of them were blue marbles. Container B contained 360 marbles and 20% of them were blue marbles. How many red and blue marbles in total must be moved from Container A to Container B such that 60% of the marbles in Container A are red and 25% of the marbles in Container B are blue.

Thanks in advance

- shurley197323
- BrownBelt
**Posts:**601**Joined:**Fri Nov 07,

### Re: Q&A - PSLE Math

Pls help too

Lily bought 3/5 as many boxes of chocolate cookies as butter cookies. She spent $75 on each type of cookies. If a box of butter cookies cost $5 less than 1 box of chocolate cookies,how many boxes of cookies did she buy?

Thanks

Lily bought 3/5 as many boxes of chocolate cookies as butter cookies. She spent $75 on each type of cookies. If a box of butter cookies cost $5 less than 1 box of chocolate cookies,how many boxes of cookies did she buy?

Thanks

- alfretztay
- KiasuGrandMaster
**Posts:**1199**Joined:**Sun Sep 12,**Total Likes:**5

### Re: Q&A - PSLE Math

Using total unchanged concept :shurley197323 wrote:Please help :

There were some red and blue marbles. The marbles were packed into 2 containers. At first, Container A contained 600 marbles and 40% of them were blue marbles. Container B contained 360 marbles and 20% of them were blue marbles. How many red and blue marbles in total must be moved from Container A to Container B such that 60% of the marbles in Container A are red and 25% of the marbles in Container B are blue.

Thanks in advance

At first,

For Container A,

40% of 600 = 240(blue) and 600 - 240 = 360(red)

For Container B,

20% of 360 = 72(blue) and 360 - 72 =288(red)

240 + 72 = 312(total blue)

360 + 288 = 648 (total red)

In the end,

For Container A,

40% blue(40u) and 60% red(60u)

For Container B,

25% blue(25p) and 75% red(75p)

40u + 25p -> 312

60u + 75p -> 648

20u + 25p -> 216

40u + 50p -> 432

25p -> 120

1p -> 4.8

20u + 120 -> 216

1u -> 4.8

40u -> 192(blue in A)

60u -> 288(red in A)

360 - 288 = 72(red)

240 - 192 = 48(blue)

Ans : 72 red and 48 blue, totalling 120 marbles.

- alfretztay
- KiasuGrandMaster
**Posts:**1199**Joined:**Sun Sep 12,**Total Likes:**5

### Re: Q&A - PSLE Math

Let the price of a box of butter cookies be p.shurley197323 wrote:Pls help too

Lily bought 3/5 as many boxes of chocolate cookies as butter cookies. She spent $75 on each type of cookies. If a box of butter cookies cost $5 less than 1 box of chocolate cookies,how many boxes of cookies did she buy?

Thanks

For chocolate cookies,

3u x (p + 5) = 3up + 15u -> 75

15up + 75u -> 375

5up -> 75

15up -> 225

75u -> 150

1u -> 2

3u -> 6

5u -> 10

Ans : 6 and 10, totalling 16, boxes of chocolate and butter cookies respectively.

- shurley197323
- BrownBelt
**Posts:**601**Joined:**Fri Nov 07,

### Re: Q&A - PSLE Math

Please help:

Mrs Tan carried home 3 bags of fruits. The total number of fruits in bags B and C is 9 more than the number of fruits in Bag A. The total number of fruits in Bags A and C is 13 more than the number of fruits in Bag B. Bag A has more fruits than Bag B, how many fruits are there in Bag C?

Mrs Tan carried home 3 bags of fruits. The total number of fruits in bags B and C is 9 more than the number of fruits in Bag A. The total number of fruits in Bags A and C is 13 more than the number of fruits in Bag B. Bag A has more fruits than Bag B, how many fruits are there in Bag C?

### Re: Q&A - PSLE Math

Came across the below solution. But when I re-work on my own, my answer is total 238 (Red 204 and Yellow 34). The difference is still 20 and ratio is also 6:1. Am I correct? If yes, does it mean that it is possible to have more than 1 correct answer? Someone please enlighten Thanks!

"A box contains red and yellow ribbons. There are six times as many red ribbons as yellow ribbons. When 75 red ribbons are removed and 75 yellow ribbons are added, there will be 20 more yellow ribbons than red ribbons. What is the total number of red and yellow ribbons in the box at first?

A1.

Draw a model and you will see that

5 units->(75-20)+75

=55+75

=130

1 unit -> 130/5 = 26

7 units-> 26x7 = 182

Total number of red and yellow ribbons is 182

( Red ribbon is 156 and yellow ribbon is 26 ) "

"A box contains red and yellow ribbons. There are six times as many red ribbons as yellow ribbons. When 75 red ribbons are removed and 75 yellow ribbons are added, there will be 20 more yellow ribbons than red ribbons. What is the total number of red and yellow ribbons in the box at first?

A1.

Draw a model and you will see that

5 units->(75-20)+75

=55+75

=130

1 unit -> 130/5 = 26

7 units-> 26x7 = 182

Total number of red and yellow ribbons is 182

( Red ribbon is 156 and yellow ribbon is 26 ) "