Straight away find how much she spent for pens in total, likewise for pencil.ozora wrote:Anyone knows how to solve this .ozora wrote:Need assistance in the following question

Q1. CHIJ Prelim Maths 2015

Q11. A pen cost $0.95 more than a pencil.

Cat bought twice as many pencils as pens.

she spent a total of $53.60.

She spent a total of $2.40 more on the pens than the pencils.

HOw many pens did Cat buy?

I used Units X Value method but couldn't solve it.

Hopefully, someone could guide me through it

Thanks

@John thanks for pointing the error.

Thanks

Total spending for pencil =( 53.60 - 2.40) /2 =$ 25.60

Total spending for pens = 25.6 +2.4= $28

She bought twice as many pencils as pen. So let qty of pencils be 2u and pens be 1u.

2u of pencils cost $25.60

1u of pencils cost $12.80

1u of pens cost $28

Difference in cost of 1u of pens and 1u pencils=28-12.8= $15.20

So 1u = 15.2/0.95= 16.

And number of pen she bought is 1u, also 16###