## Q&A - PSLE Math

### Re: Q&A - PSLE Math

pls help to solve.

A bought three times as many notebooks as storybooks and spent a total of $186. he spent $42 more on the storybooks than the notebooks. Given that a storybook cost $9 more than a notebook, find the cost of a notebook.

thank you.

A bought three times as many notebooks as storybooks and spent a total of $186. he spent $42 more on the storybooks than the notebooks. Given that a storybook cost $9 more than a notebook, find the cost of a notebook.

thank you.

- Kangkangteo
- BlueBelt
**Posts:**345**Joined:**Sun May 11,**Total Likes:**1

### Re: Q&A - PSLE Math

skvn wrote:pls help to solve.

A bought three times as many notebooks as storybooks and spent a total of $186. he spent $42 more on the storybooks than the notebooks. Given that a storybook cost $9 more than a notebook, find the cost of a notebook.

thank you.

3 Nu + 1 Su ----> $186

1 Su - 3 Nu -----> $42

2 Su ----> 186 + 42 = 228

1 Su -----> 228/2 = $114

3 Nu ----> 186 - 114 = 72

1 Nu ----> 72/3 = $24

1 Su - 1 Nu ----> 114 - 24 = $90

90/9 = 10 items in each unit

24/10 = $2.40

Each notebook cost $2.40.

- guchengyouzi
- GreenBelt
**Posts:**151**Joined:**Sun Apr 27,

### Re: Q&A - PSLE Math

Thanks.KOOLMUM wrote:Hi guzhengyouzi

I think you have a typo, should be 35 , not 36

20%(u -35).....

Amended liao

- speedmaths.com
- BrownBelt
**Posts:**559**Joined:**Mon Oct 12,**Total Likes:**3

### Re: Q&A - PSLE Math

Hi,skvn wrote:pls help to solve.

A bought three times as many notebooks as storybooks and spent a total of $186. he spent $42 more on the storybooks than the notebooks. Given that a storybook cost $9 more than a notebook, find the cost of a notebook.

thank you.

This question is similar to the one below:

**Question**:

Peter bought some items to sell at a carnival. 3/5 of the items were key chains and the rest were mugs. He spent a total of $520 on all the items. In total, he spent $280 more on mugs than on key chains. Given that each mug cost $8 more than each key chain, what was the cost of each mug?

**Solution**:

(He spent a total of $520 on all the items.)

(He spent $280 more on mugs than on key chains.)

Total Cost of mugs is ($520 + $280) / 2 = $400

Total Cost of key chains is ($520 - $280) / 2 = $120

(3/5 of the items were key chains and the rest were mugs.)

He bought 3 Boxes of key chains

He bought 2 Boxes of mugs.

2 Boxes of mugs cost $400

1 Box of mugs cost

**$200**

3 Boxes of key chains cost $120

1 Box of key chains cost $40

Difference between the cost of 1 Box of mugs and 1 Box of key chains is ($200 - $40 =) $160

Difference between the cost of 1 mug and 1 key chain is $8

Number of items in 1 Box is $160 / $8 = 20 (mugs / key chains)

1 Box of mugs cost

**$200**

20 mugs cost $200

1 mug cost

**$10**

Hope this helps

Cheers

**speedmaths**

.

### Hard question

At a swimming meet, school A had 18 more representatives than school B and 6 fewer representatives than school C. The ratio of boys to girls from the three schools was 1:3. The ratios of boys to girls in schools A B and C were 1:3, 1:5 and 2:5 respectively. How many representatives from the 3 schools were there in all

- Kangkangteo
- BlueBelt
**Posts:**345**Joined:**Sun May 11,**Total Likes:**1

### Re: Hard question

School A --- B : G = 1 : 3 (already same as that in schools A. b and C)AbiSuresh wrote:At a swimming meet, school A had 18 more representatives than school B and 6 fewer representatives than school C. The ratio of boys to girls from the three schools was 1:3. The ratios of boys to girls in schools A B and C were 1:3, 1:5 and 2:5 respectively. How many representatives from the 3 schools were there in all

So now make sure that ratio of boys to girls in schools B and C should be 1 : 3 (or 2 : 6,etc. ... In this case it is 5 : 15)

School B ---- B : G = 1 : 5

School C ----- B : G = 2 : 5 = 4 : 10

Number of representatives from C - that from B = 18 + 6 = 24

So (4+10) - (1+5) = 8u -----> 24

1u ---> 24/8 = 3

B ----> 6 x 3 = 18

C ----> 14 x 3 = 42

A ----> 42 - 6 = 36

18 + 42 + 36 = 96

There were 96 representatives from the three schools in all.

### Re: Q&A - PSLE Math

Please help following question from RGS 2013, thanks in adv

Town A and Town B are are 420 km apart. At 9 am, a truck left Town A for Town B, travelling at an average speed of 40 km/h. At 10.30 am, a car left Town A for Town B, travelling at an average speed of 60 km/h. At the same time when the car overtook the truck, a cyclist left Town B and cycled toward Town A at an average speed of 30 km/h.

(a) At what time did the car catch up with the truck on the way to Town B?

(b) At what time would the cyclist meet the car along the way?

Town A and Town B are are 420 km apart. At 9 am, a truck left Town A for Town B, travelling at an average speed of 40 km/h. At 10.30 am, a car left Town A for Town B, travelling at an average speed of 60 km/h. At the same time when the car overtook the truck, a cyclist left Town B and cycled toward Town A at an average speed of 30 km/h.

(a) At what time did the car catch up with the truck on the way to Town B?

(b) At what time would the cyclist meet the car along the way?

### Re: Q&A - PSLE Math

Dear all

Need some help, thanks a lot!

Max walked from his home to school. For the first 2 minutes, he was walking at an average speed of 50m/min. When he realised that he was going to be late by 5 minutes, he quickly increased his speed by 20m/min. In the end, he was early by 3 minutes. Find the distance between his home and the school.

Need some help, thanks a lot!

Max walked from his home to school. For the first 2 minutes, he was walking at an average speed of 50m/min. When he realised that he was going to be late by 5 minutes, he quickly increased his speed by 20m/min. In the end, he was early by 3 minutes. Find the distance between his home and the school.

- Kangkangteo
- BlueBelt
**Posts:**345**Joined:**Sun May 11,**Total Likes:**1

### Re: Q&A - PSLE Math

40 x (T + 1.5) = 60 x Tzinmkw wrote:Please help following question from RGS 2013, thanks in adv

Town A and Town B are are 420 km apart. At 9 am, a truck left Town A for Town B, travelling at an average speed of 40 km/h. At 10.30 am, a car left Town A for Town B, travelling at an average speed of 60 km/h. At the same time when the car overtook the truck, a cyclist left Town B and cycled toward Town A at an average speed of 30 km/h.

(a) At what time did the car catch up with the truck on the way to Town B?

(b) At what time would the cyclist meet the car along the way?

20 T = 40 x 1.5

T = 3 h

10.30 a.m. 3h. 1.30 p.m.

|---------------------------|

a) the car caught up with the truck at 1.30 p.m.

60 + 30 = 90 km/h

60 x 3 = 180 km

420 - 180 = 240 km

240/90 = 2 2/3 h = 2 h 40 min

1.30 p.m. ..2 h 30 min ...4 p.m. ...10 min ....4.10 p.m.

|---------------------------|-----------------------|

B) The cyclist met the car at 4.10 p.m.

- Kangkangteo
- BlueBelt
**Posts:**345**Joined:**Sun May 11,**Total Likes:**1

### Re: Q&A - PSLE Math

50 x 2 = 100 mchloe_ wrote:Dear all

Need some help, thanks a lot!

Max walked from his home to school. For the first 2 minutes, he was walking at an average speed of 50m/min. When he realised that he was going to be late by 5 minutes, he quickly increased his speed by 20m/min. In the end, he was early by 3 minutes. Find the distance between his home and the school.

D/50 = T + 5

D/(50+20) = T - 3

D/50 - D/70 = 5 + 3

D = 1400 m

1400 + 100 = 1500m (or 1.5 km)

The distance between his home and the school was 1.5 km.