## Q&A - PSLE Math

### Re: Q&A - PSLE Math

Need assistance in the following question

Q1. CHIJ Prelim Maths 2015

Q11. A pen cost $0.95 more than a pencil.

Cat bought twice as many pencils as pens.

she spent a total of $53.60.

She spent a total of $2.40 more on the pens than the pencils.

HOw many pens did Cat buy?

I used Units X Value method but couldn't solve it.

Hopefully, someone could guide me through it

Thanks

@John thanks for pointing the error.

Q1. CHIJ Prelim Maths 2015

Q11. A pen cost $0.95 more than a pencil.

Cat bought twice as many pencils as pens.

she spent a total of $53.60.

She spent a total of $2.40 more on the pens than the pencils.

HOw many pens did Cat buy?

I used Units X Value method but couldn't solve it.

Hopefully, someone could guide me through it

Thanks

@John thanks for pointing the error.

### Re: Q&A - PSLE Math

vvv

A: 1711197

Subject: Math

Level: P6

Tags: Average

Source:

^^^

ACD -> 76 x 3 = 228 (since this is the highest average, so the lowest score B must have been excluded)

B -> 270 - 228 = 42

ACB -> 62 x 3 = 186

AC -> 186 - 42 = 144

A: 1711197

Subject: Math

Level: P6

Tags: Average

Source:

^^^

Grand Total -> 270angel wrote:A, B, C and D sat for a test and scored a total of 270 marks.

D scored the highest and B scored the lowest.

When any 3 of their marks are used, an average of 64, 62, 68 and 76 are obtained.

Find the total score of A and C.

ACD -> 76 x 3 = 228 (since this is the highest average, so the lowest score B must have been excluded)

B -> 270 - 228 = 42

ACB -> 62 x 3 = 186

AC -> 186 - 42 = 144

### Re: Q&A - PSLE Math

See this post for guidance.angel wrote:Tim bought some chocolates and gave half of them to John. John bought some sweets and gave half of them to Tim. Tim ate 12 sweets and John ate 18 chocolates. After that, the number of sweets and chocolates Tim had were in the ratio of 1:7 and the number of sweets and chocolates John had were in the ratio 1:4.

How many sweets did John buy?

### Re: Q&A - PSLE Math

Please see this solution to a similar question for guidance.angel wrote: Michael gets $2.50 more daily allowance than Lionel. Each of them spends $4.40 a day and saves the rest. After some days, Michael saved $99 and Lionel saved $61.50. How much daily allowance does Michael get?

The answer is $11.

### Re: Q&A - PSLE Math

Thank you BigDevil.

How about this one?

Michael gets $2.50 more daily allowance than Lionel. Each of them spends $4.40 a day and saves the rest. After some days, Michael saved $99 and Lionel saved $61.50. How much daily allowance does Michael get?

How about this one?

Michael gets $2.50 more daily allowance than Lionel. Each of them spends $4.40 a day and saves the rest. After some days, Michael saved $99 and Lionel saved $61.50. How much daily allowance does Michael get?

### Re: Q&A - PSLE Math

Michael gets $2.50 more daily allowance than Lionel. Each of them spends $4.40 a day and saves the rest. After some days, Michael saved $99 and Lionel saved $61.50. How much daily allowance does Michael get?

Ans :

Michael saves $2.5 more than Lionel per day.

To find out number of days to save $99 & $61.50 -> (99 - 61.50) / 2.5 --> takes 15 days

Michael saves each day -> 99 / 15 = 6.6

Allowance Michael gets -> 6.6 + 4.4 = 11

Hope it helps.

Ans :

Michael saves $2.5 more than Lionel per day.

To find out number of days to save $99 & $61.50 -> (99 - 61.50) / 2.5 --> takes 15 days

Michael saves each day -> 99 / 15 = 6.6

Allowance Michael gets -> 6.6 + 4.4 = 11

Hope it helps.

### Re: Q&A - PSLE Math

Hi,

the following question is from CHIJ Prelim maths 2015.

Q16. A fruit stall owner had some pears, apples and oranges.

For every 2 pears, there were 3 apples.

For every 9 apples, there were 5 oranges.

36 pears were rotten and thrown away.

Then 1/5 of the remaining fruits were pears.

How many fruits did the fruit owner have at first?

Is the answer 240 or 288?

I used one quantity unchanged method which is the apples and oranges unchanged , the result is 240.

If I used all quantities changed method, the result is 280 which is same as the given answer.

Could anyone point out the error?

the following question is from CHIJ Prelim maths 2015.

Q16. A fruit stall owner had some pears, apples and oranges.

For every 2 pears, there were 3 apples.

For every 9 apples, there were 5 oranges.

36 pears were rotten and thrown away.

Then 1/5 of the remaining fruits were pears.

How many fruits did the fruit owner have at first?

Is the answer 240 or 288?

I used one quantity unchanged method which is the apples and oranges unchanged , the result is 240.

If I used all quantities changed method, the result is 280 which is same as the given answer.

Could anyone point out the error?

- Nebbermind
- KiasuGrandMaster
**Posts:**16632**Joined:**Tue Dec 22,**Total Likes:**168

### Re: Q&A - PSLE Math

I've got 288...not 280ozora wrote:Hi,

the following question is from CHIJ Prelim maths 2015.

Q16. A fruit stall owner had some pears, apples and oranges.

For every 2 pears, there were 3 apples.

For every 9 apples, there were 5 oranges.

36 pears were rotten and thrown away.

Then 1/5 of the remaining fruits were pears.

How many fruits did the fruit owner have at first?

Is the answer 240 or 288?

I used one quantity unchanged method which is the apples and oranges unchanged , the result is 240.

If I used all quantities changed method, the result is 280 which is same as the given answer.

Could anyone point out the error?