Sorry make you confused. There is no rules given in the question. I think we should find out the pattern and get the answer. （ open the pic in a new tab we may see the whole form.)sushi88 wrote:Are there any rules stated at the question part because you only post the answer?Polar_bear wrote:Within this form, block with number 216 should be blank and to be disclosed. (image is answer key page)

Who can tell me how to get this(216) answer? My answer is simply "24"

One possibility of rules is that to get the numbers in the blocks above, it must always operate with the number in the lowest block, i.e. row 1.

So to get row 3, it isrow 1x row 2

But to get row 4, it has to be cube ofrow 1instead of row 2 x row 3.

So row 4 result for 6 is 6x6x6 = 216.

So it is tricky if one does not read the rules given in the question because intuitively the pattern would be to use row 2 x row 3.

## Q&A - PSLE Math

- Polar_bear
- YellowBelt
**Posts:**21**Joined:**Thu May 05,

### Re: Q&A - PSLE Math

### Re: Q&A - PSLE Math

I can also get 72 .Polar_bear wrote:Sorry make you confused. There is no rules given in the question. I think we should find out the pattern and get the answer. （ open the pic in a new tab we may see the whole form.)sushi88 wrote:Are there any rules stated at the question part because you only post the answer?Polar_bear wrote:Within this form, block with number 216 should be blank and to be disclosed. (image is answer key page)

Who can tell me how to get this(216) answer? My answer is simply "24"

One possibility of rules is that to get the numbers in the blocks above, it must always operate with the number in the lowest block, i.e. row 1.

So to get row 3, it isrow 1x row 2

But to get row 4, it has to be cube ofrow 1instead of row 2 x row 3.

So row 4 result for 6 is 6x6x6 = 216.

So it is tricky if one does not read the rules given in the question because intuitively the pattern would be to use row 2 x row 3.

The problem with pattern questions is that sometimes there may be more patterns than the setter of the question sees.

- Polar_bear
- YellowBelt
**Posts:**21**Joined:**Thu May 05,

### Re: Q&A - PSLE Math

I can also get 72 .

The problem with pattern questions is that sometimes there may be more patterns than the setter of the question sees.[/quote]

Haha!

The problem with pattern questions is that sometimes there may be more patterns than the setter of the question sees.[/quote]

Haha!

- Polar_bear
- YellowBelt
**Posts:**21**Joined:**Thu May 05,

### Re: Q&A - PSLE Math

Maybe sometimes the setter never know how smart he is，maybe sometimes we don't know how less GEPed we are:)

So, 24, 72, 216... which one more reasonable? Up to now, two facts confirmed: 1: if 24 correct then 72 too; 2: if 216 correct, then both 24 and 72 are wrong!

So, 24, 72, 216... which one more reasonable? Up to now, two facts confirmed: 1: if 24 correct then 72 too; 2: if 216 correct, then both 24 and 72 are wrong!

### Re: Q&A - PSLE Math

216 is the most illogical of the three because it means that you can basically throw away the middle two rows, which makes for a very poor pattern question.Polar_bear wrote:Maybe sometimes the setter never know how smart he is，maybe sometimes we don't know how less GEPed we are:)

So, 24, 72, 216... which one more reasonable? Up to now, two facts confirmed: 1: if 24 correct then 72 too; 2: if 216 correct, then both 24 and 72 are wrong!

### Re: Q&A - PSLE Math

I intend to form a small class for P6 math revision class for my daughter, I need 2 more pupils to start the class. Anyone keen, pls pm me.

Location: Tampines

Time: 10.40am on Sunday

Duration: 1.5hrs

Location: Tampines

Time: 10.40am on Sunday

Duration: 1.5hrs

- questionable_i
- BrownBelt
**Posts:**535**Joined:**Sat Oct 10,**Total Likes:**1

### Re: Q&A - PSLE Math

Hi, can anyone help me with these questions? Thank you in advance.

1. Town A and Town B were 440km apart. At 8 a.m., a car started travelling from Town A to Town B at a constant speed of 60km/h. At 8.20 a.m., a motorcycle started travelling from Town B to Town A at a constant speed of 80km/h.

(a) At what time did they pass each other?

(b) How far away was the car from Town B when it passed the motorcycle?

2. Margaret gets $0.20 more pocket money than Jane every day. Each of them spends $0.80 a day and saves the rest. If Jane saves $54 and Margaret saves $8 more than Jane, how much pocket money does Jane get a day?

3. Peili bought 4 times as many books as files. She spent $300 altogether. She spent $60 more on the files than the books. A book cost $10 less than a file. Find the cost of a file.

1. Town A and Town B were 440km apart. At 8 a.m., a car started travelling from Town A to Town B at a constant speed of 60km/h. At 8.20 a.m., a motorcycle started travelling from Town B to Town A at a constant speed of 80km/h.

(a) At what time did they pass each other?

(b) How far away was the car from Town B when it passed the motorcycle?

2. Margaret gets $0.20 more pocket money than Jane every day. Each of them spends $0.80 a day and saves the rest. If Jane saves $54 and Margaret saves $8 more than Jane, how much pocket money does Jane get a day?

3. Peili bought 4 times as many books as files. She spent $300 altogether. She spent $60 more on the files than the books. A book cost $10 less than a file. Find the cost of a file.

- alfretztay
- KiasuGrandMaster
**Posts:**1199**Joined:**Sun Sep 12,**Total Likes:**5

### Re: Q&A - PSLE Math

questionable_i wrote:Hi, can anyone help me with these questions? Thank you in advance.

1. Town A and Town B were 440km apart. At 8 a.m., a car started travelling from Town A to Town B at a constant speed of 60km/h. At 8.20 a.m., a motorcycle started travelling from Town B to Town A at a constant speed of 80km/h.

(a) At what time did they pass each other?

(b) How far away was the car from Town B when it passed the motorcycle?

2. Margaret gets $0.20 more pocket money than Jane every day. Each of them spends $0.80 a day and saves the rest. If Jane saves $54 and Margaret saves $8 more than Jane, how much pocket money does Jane get a day?

3. Peili bought 4 times as many books as files. She spent $300 altogether. She spent $60 more on the files than the books. A book cost $10 less than a file. Find the cost of a file.

1. Town A and Town B were 440km apart. At 8 a.m., a car started travelling from Town A to Town B at a constant speed of 60km/h. At 8.20 a.m., a motorcycle started travelling from Town B to Town A at a constant speed of 80km/h. (a) At what time did they pass each other? (b) How far away was the car from Town B when it passed the motorcycle?

(a)

8am to 8.20am -------> 20min

(20/60) x 60 = 20

440 - 20 = 420

420(60 + 80) = 3

3h after 8.20am -------> 11.20 am

(b)

3 x 60 = 180

180 + 20 = 200

440 - 200 = 240

Ans : (a) 11.20am; (b)240km.

2. Margaret gets $0.20 more pocket money than Jane every day. Each of them spends $0.80 a day and saves the rest. If Jane saves $54 and Margaret saves $8 more than Jane, how much pocket money does Jane get a day?

For each day,

Margaret :

gets -- 1u + 0.20

spends -- 0.80

saves -- 1u - 0.60

(1u - 0.60) x number of days ------- 54 + 8 = 62

Jane :

gets -- 1u

spends -- 0.80

saves -- 1u - 0.80

(1u - 0.80) x number of days ------- 54

number of days ------- (62 - 54)/0.2 = 40

(1u - 0.80) x 40 ------- 54

40u ------- 54 + 32 = 86

1u ------- 86/40 = 2.15

Ans : $2.15.

3. Peili bought 4 times as many books as files. She spent $300 altogether. She spent $60 more on the files than the books. A book cost $10 less than a file. Find the cost of a file.

300 - 60 = 240

240/2 = 120 (spent on books)

120/4 = 30

120 + 60 or 300 - 120 = 180 (spent on files)

180 - 30 = 150

150/10 = 15 (number of files)

180/15 = 12

Ans : $12.

- alfretztay
- KiasuGrandMaster
**Posts:**1199**Joined:**Sun Sep 12,**Total Likes:**5

### Re: Q&A - PSLE Math

My pleasure.Nickal wrote:alfretztay wrote:The digits in the ones place are as follows :Nickal wrote:Hi! need some help here. Thanks!

What is the digit in the ones place in the product of the following

9x99x999x9999x99999x999999x9999999

x99999999x999999999

9 -------> 9

9 x 9 -------> 1

9 x 9 x 9 -------> 9

9 x 9 x 9 x 9 -------> 1

...

9 x 9 x 9 x 9 x 9 x 9 x 9 x 9 x 9 -------> 9

Ans : 9.

Tq!

- Polar_bear
- YellowBelt
**Posts:**21**Joined:**Thu May 05,

### Re: Q&A - PSLE Math

" Susan has two children. They are not both boys.What is the chance that both children are girls?"

Pls discuss which answer is correct.

Answer 1: 1/3 (answer given by setter)

Answer 2: 1/2

Pls discuss which answer is correct.

Answer 1: 1/3 (answer given by setter)

Answer 2: 1/2