Q&A - PSLE Math

Academic support for Primary 6 and PSLE
Locked
nicnac
KiasuGrandMaster
KiasuGrandMaster
Posts: 1614
Joined: Fri Jan 22,
Total Likes:3

Re: Q&A - PSLE Math

Post by nicnac » Wed Apr 27, 2016 5:18 pm

peggy wrote:Please help with this -

Printer A can print 40 more worksheets than Printer B in one minute. In a printing job, Printer A took 10 minutes while Printer B took 15 minutes to print the same number of worksheets.
How many worksheets did each printer print ?

Thank you.
According my DD, each printer printed 1200 worksheets.

40 * 10=400
400 * 5 = 80
80 * 15 = 1200

wilburlim
OrangeBelt
OrangeBelt
Posts: 53
Joined: Wed Jan 11,

Re: Q&A - PSLE Math

Post by wilburlim » Wed Apr 27, 2016 7:32 pm

I need help for this question:

Amos, Ben and Charles shared the cost of a present. Amos and Ben paid 5/9 of the price of the present. Amos and Charles paid 2/3 of the price of the present. Amos paid $4. How much did the present cost?

:dancing: Thank you! :boogie:

MathWithModels
YellowBelt
YellowBelt
Posts: 11
Joined: Sun Dec 28,

Re: Q&A - PSLE Math

Post by MathWithModels » Wed Apr 27, 2016 7:41 pm

Amos, Ben and Charles shared the cost of a present. Amos and Ben paid 5/9 of the price of the present. Amos and Charles paid 2/3 of the price of the present. Amos paid $4. How much did the present cost?

Amos and Ben paid 5/9. This means Charlie paid 4/9.
Amos and Charlie paid 2/3. This means Ben paid 1/3.
Now, we can work out Amos' share. Charlie and Ben paid 4/9 + 1/3 = 7/9 altogether, so Amos share is 2/9. The present cost 9/2 x 4 = $18.

EconsPhDTutor
OrangeBelt
OrangeBelt
Posts: 39
Joined: Sat Jan 23,
Total Likes:1

Re: Q&A - PSLE Math

Post by EconsPhDTutor » Wed Apr 27, 2016 7:42 pm

wilburlim wrote:I need help for this question:

Amos, Ben and Charles shared the cost of a present. Amos and Ben paid 5/9 of the price of the present. Amos and Charles paid 2/3 of the price of the present. Amos paid $4. How much did the present cost?

:dancing: Thank you! :boogie:
Let A, B, and C be the amounts paid by each. Let X be the cost of the present.
We are told that

(1) A + B = (5/9) X,
(2) A + C = (2/3) X,
(3) A = $4.

Add (1) and (2) together to get

(4) 2A + B + C = (11/9) X.

But we know that

(5) A + B + C = X.

And so (4) minus (5) yields

(6) A = (2/9) X.

Together with (3), we have X = (9/2) × $4 = $18.


Hope this helps and feel free to ask for any clarifications.

- Dr. Choo Yan Min

www.EconsPhDTutor.com

If you found this answer helpful, then please help me out by spreading word of my services. I’m a new tutor in Singapore so I need some help getting word out! Thank you!

wilburlim
OrangeBelt
OrangeBelt
Posts: 53
Joined: Wed Jan 11,

Re: Q&A - PSLE Math

Post by wilburlim » Wed Apr 27, 2016 8:11 pm

Thanks! One more question:

Aaron had 3/4 as many badges as Ben. Ben has 2/5 as many badges as Calvin. Aaron has 8 badges fewer than Ben. How many more badges does Calvin have than Ben?

:rahrah: :imcool:


alfretztay
KiasuGrandMaster
KiasuGrandMaster
Posts: 1199
Joined: Sun Sep 12,
Total Likes:5

Re: Q&A - PSLE Math

Post by alfretztay » Wed Apr 27, 2016 8:12 pm

nicnac wrote:
peggy wrote:Please help with this -

Printer A can print 40 more worksheets than Printer B in one minute. In a printing job, Printer A took 10 minutes while Printer B took 15 minutes to print the same number of worksheets.
How many worksheets did each printer print ?

Thank you.
According my DD, each printer printed 1200 worksheets.

40 * 10=400
400 * 5 = 80 (It should be 'divided by'. '1200' is the correct answer though.)
80 * 15 = 1200

sushi88
KiasuGrandMaster
KiasuGrandMaster
Posts: 2489
Joined: Thu Sep 26,
Total Likes:163

Re: Q&A - PSLE Math

Post by sushi88 » Wed Apr 27, 2016 8:22 pm

wilburlim wrote:Thanks! One more question:

Aaron had 3/4 as many badges as Ben. Ben has 2/5 as many badges as Calvin. Aaron has 8 badges fewer than Ben. How many more badges does Calvin have than Ben?

:rahrah: :imcool:
A has 3u
B has 4u
u-> 8 (A has 8 fewer than B)
C's 2 parts -> 4u = B (because 2/5) so 3 parts -> 4u/2 x 3 = 6u
Calvin has 6u = 6 x 8 = 48 badges more than Ben

alfretztay
KiasuGrandMaster
KiasuGrandMaster
Posts: 1199
Joined: Sun Sep 12,
Total Likes:5

Re: Q&A - PSLE Math

Post by alfretztay » Wed Apr 27, 2016 8:35 pm

wilburlim wrote:Thanks! One more question:

Aaron had 3/4 as many badges as Ben. Ben has 2/5 as many badges as Calvin. Aaron has 8 badges fewer than Ben. How many more badges does Calvin have than Ben?

:rahrah: :imcool:
Aaron : Ben
3 : 4

Ben : Calvin
2 : 5
4 : 10

Aaron : Ben : Calvin
3 : 4 : 10

4 - 3 = 1
1u ------- 8
4u ------- 8 x 4 = 32 (Ben)
10u ------- 8 x 10 = 80 (Calvin)
80 - 32 = 48
OR
10 - 4 = 6
6u ------- 6 x 8 = 48

Ans : 48 more badges.

dazzamaituliao
KiasuNewbie
KiasuNewbie
Posts: 1
Joined: Thu Apr 28,

Re: Q&A - PSLE Math

Post by dazzamaituliao » Thu Apr 28, 2016 6:19 pm

Guys, need your help for this question. Many thanks! :?:

The total of 4 numbers is 480. If the first number is tripled, the second number is halved, the third number increases by 58 and the fourth number decreases by 5, the four numbers will have the same value. What is the value of each of the four numbers?

sushi88
KiasuGrandMaster
KiasuGrandMaster
Posts: 2489
Joined: Thu Sep 26,
Total Likes:163

Re: Q&A - PSLE Math

Post by sushi88 » Thu Apr 28, 2016 6:42 pm

dazzamaituliao wrote:Guys, need your help for this question. Many thanks! :?:

The total of 4 numbers is 480. If the first number is tripled, the second number is halved, the third number increases by 58 and the fourth number decreases by 5, the four numbers will have the same value. What is the value of each of the four numbers?
3N1 = 1/2N2 = N3+58 = N4-5
N2 = 6N1
N3 = 3N1-58
N4 = 3N1+5
N1 + N2 + N3 + N4 = 480
N1 + 6N1 + 3N1 - 58 + 3N1 + 5 = 480
13N1 = 533
N1 = 41
N2 = 6 x 41 = 246
N3 = 3(41) - 58 = 65
N4 = 3(41) + 5 = 128

Locked