Standard guess and check question (Level P3)youngmum wrote:(1) Mrs Tan has some pencils. If she packs them into bundles of 5 pencils in each bundles, she will have 4 extra pencils. If she packs them into bundles of 9 pencils in each bundles, she will need 7 mor epencils. How many pencils are there?

Bundles of 5: 9, 14, 19, 24, 29, 34, 39, 44, 49, 54, 59, 64, 69, 74

Bundles of 9: 2, 11, 20, 29, 38, 47, 56, 65, 74

Answer: Total number of pencils = 74

Correction: The better answer is 29, although 74 is another possible answer.

Sorry... catch no ball... less than WHAT?... more than WHAT?... the question has my logic circuits tied up in knots. Need someone to untie them for meyoungmum wrote:(2) At a bk fair, Tom spent $6 less than of his money on a storybook and $2 more than of his remaining money on reference books. After buying thebooks, he still had $10 left.

(a) How much money was left after he bought his story books and before hte bought the reference bk?

(b) How much money did Tom have at first?

Assuming Siti walked and ran at the same constant speeds:youngmum wrote:(3) There were 2 identica flights of steps. For the first flights of steps, Siti walked up some steps adn ran 4 steps and took a total of 75 seconds. For the second flight of steps, she walked up some steps and ran 11 steps and took a total of 40 seconds. how long will siti take if she had walked up both flight of steps? Leave your answer in seconds.

Time difference in running up (11-4) 7 steps = 75-40 = 35s

So additional time taken to walk up 1 step = 35/7 = 5s

Additional time taken to walk up 4 steps = 4x5 = 20s

Total time taken to walk up 2 flights of steps

= 2 x (20+75) = 190

or = 2 x (11x5 + 40) = 190