## Q&A - PSLE Math

### Re: Q&A - PSLE Math

Ps help. Many thks:)

32 people shared among themselves a total of $75,000. 3/4 of them received the same amount of money each. The rest of the people received 3 times as much money each. How much money did each person in the remaining group receive?

32 people shared among themselves a total of $75,000. 3/4 of them received the same amount of money each. The rest of the people received 3 times as much money each. How much money did each person in the remaining group receive?

### Re: P6 question

Hi, can anyone enlighten me on why areas of semicircles minus triangle gives the shaded area??chrisu wrote:Thank you, didn't realise it's just so straight forward. Makes my day.

PiggyLalala wrote:area of shaded area = area of big semicircle + area of small semicircle - area of trianglechrisu wrote:Hi need help for this question;

The figure below, not drawn to scale, shows 2 semi-circles and a right-angled triangle overlapping one another. The diameter of the smaller semi-circle is half of the bigger semi-circle. Find the area of the shaded part given that the diameter of the bigger semi-circle is 40cm.

Give your answer correct to 2 decimal places.

= 0.5 X3.142 X 20 X 20 + 0.5 X3.142 X 10 X 10 - 1/2 X 20 X 40 ( use the calculator pie)

=385.40 cm square

TIA

- speedmaths.com
- BrownBelt
**Posts:**559**Joined:**Mon Oct 12,**Total Likes:**3

### Re: Q&A - PSLE Math

Hi SOS mum,SOS mum wrote:Ps help...many thks

Nurul read an equal number of pages of a storybook each day. After 8 days, she had another 5/6 of the storybook left. Given that after another 4 days, she had 1080 pages in the storybook left, how many pages were there in the storybook?

**One possible method**:

After 8 days, she had another 5/6 of the storybook left

In 8 days, she read 1/6 of the storybook

In 8 days, she read 1/6 or 8/48 of the storybook

In 1 day, she read 1/48 of the storybook

after another 4 days, she would have read another 4/48 of the storybook

Total (part of the book) read after 8 + 4 = 12 days

is 8/48 + 4/48 = 12/48 of the storybook

Fraction of the story book left is 48/48 - 12/48 = 36/48 = 3/4

3/4 of the story book is 1080 pages

1/4 of the story book is 360 pages

4/4 of the story book is

**1440 pages**

Hope this helps.

Cheers

**speedmaths.com**

.

- speedmaths.com
- BrownBelt
**Posts:**559**Joined:**Mon Oct 12,**Total Likes:**3

### Re: Q&A - PSLE Math

Hi SOS mum,SOS mum wrote:Ps help. Many thks:)

32 people shared among themselves a total of $75,000. 3/4 of them received the same amount of money each. The rest of the people received 3 times as much money each. How much money did each person in the remaining group receive?

**One possible method**:

3/4 of 32 people or 24 people received 1 Box (of money) each

(sub-total is 24 x 1 = 24 Boxes)

The remaining 8 people received

**3 Boxes**(of money) each

(total is 8 x 3 = 24 Boxes)

Total is 24 + 24 = 48 Boxes

48 Boxes → $75,000

1 Box → $1562.50

**3 Boxes**→

**$4687.50**

Hope this helps.

Cheers

**speedmaths.com**

.

### Re: Q&A - PSLE Math

Hi S-H,I got it, thank you!

you're welcome.

Sorry I was interrupted while posting so didn't reply you properly after I edited my first answer. Great that you caught sight of the edited one

### Re: Q&A - PSLE Math

Hi Icewatch, In your method 2,Ice watch wrote:origami wrote:Caile and Dalia have some money. If Caile spends $18 and Dalia spent $24 each day, Caile will still have $25 left when Dalia has spent all her money. If Caile spends $13 and Dalia spends $30 each day, Caile will still have $139 left when Dalia has spent all her money. How much money do they have altogether?

would appreciate if someone can provide help/hint to solving this. Thanks.

Method (2)

u --> the number of days for the case that "Caile spends $18 and Dalia spent $24 each day"

18u+25 = 13*(24u/30)+139

18u-13*24u/30 = 139-25 = 114

5*18u-13*4u = 5*114= 570

38u = 570

u = 15

18u+25 + 24u = 295+360 =655

They have $655 altogeter.

Check:

Case #1:

Caile ---> (295-25)/18=15

Dalia --> 15*24=360

Case #2:

Dalia --> 360/30=12

Caile ---> 295-12*13=139

18u+25 = 13*(24u/30)+139

can u pl explain why you put 13 *(24u/30)?TIA.

### Re: Q&A - PSLE Math

The usual price of a cinema ticket is $9. When the price was reduced during the sale, the number of tickets sold increased by 50%. while the amount of money collected from the sale of tickets increased by 25%. Find the price of a cinema ticket during the sale?

- speedmaths.com
- BrownBelt
**Posts:**559**Joined:**Mon Oct 12,**Total Likes:**3

### Re: Q&A - PSLE Math

Hi redruby,redruby wrote:The usual price of a cinema ticket is $9. When the price was reduced during the sale, the number of tickets sold increased by 50%. while the amount of money collected from the sale of tickets increased by 25%. Find the price of a cinema ticket during the sale?

One possible method:

Let the number of tickets sold at first be 2 tickets

Amount of money collected will be 2 x $9 = $18

During the sale, the number of tickets sold increased by 50%

The number of tickets sold (now) will be 3 tickets

The amount of money collected from the sale of tickets increased by 25%;

The (new) amount of money collected will be 125/100 x $18 = $22.50

The price of a cinema ticket during the sale will be $22.50 ÷ 3 =

**$7.50**

Hope this helps.

Cheers

**speedmaths.com**

.

### Re: Q&A - PSLE Math

Thankyou.speedmaths.com wrote:Hi redruby,redruby wrote:The usual price of a cinema ticket is $9. When the price was reduced during the sale, the number of tickets sold increased by 50%. while the amount of money collected from the sale of tickets increased by 25%. Find the price of a cinema ticket during the sale?

One possible method:

Let the number of tickets sold at first be 2 tickets

Amount of money collected will be 2 x $9 = $18

During the sale, the number of tickets sold increased by 50%

The number of tickets sold (now) will be 3 tickets

The amount of money collected from the sale of tickets increased by 25%;

The (new) amount of money collected will be 125/100 x $18 = $22.50

The price of a cinema ticket during the sale will be $22.50 ÷ 3 =$7.50

Hope this helps.

Cheers

speedmaths.com

.

### Re: Q&A - PSLE Math

Many thks, speed maths:)speedmaths.com wrote:Hi SOS mum,SOS mum wrote:Ps help...many thks

Nurul read an equal number of pages of a storybook each day. After 8 days, she had another 5/6 of the storybook left. Given that after another 4 days, she had 1080 pages in the storybook left, how many pages were there in the storybook?

One possible method:

After 8 days, she had another 5/6 of the storybook left

In 8 days, she read 1/6 of the storybook

In 8 days, she read 1/6 or 8/48 of the storybook

In 1 day, she read 1/48 of the storybook

after another 4 days, she would have read another 4/48 of the storybook

Total (part of the book) read after 8 + 4 = 12 days

is 8/48 + 4/48 = 12/48 of the storybook

Fraction of the story book left is 48/48 - 12/48 = 36/48 = 3/4

3/4 of the story book is 1080 pages

1/4 of the story book is 360 pages

4/4 of the story book is1440 pages

Hope this helps.

Cheers

speedmaths.com

.