Find Tuition/Enrichment Centres

AskQ logo

STUCK ON HOMEWORK?

ASK FOR HELP FROM OUR KIASUPARENTS.COM COMMUNITY!

Question

Answer

a. Total time taken by the bus = 12 – 7:30 = 4.5 hrs
Distance between P and Q = Speed * Time taken = 60 * 4.5 = 270km

b. Total time taken by the car = 10:45 – 7:45 = 3 hrs
Speed of the car = Distance / Time taken = 270 / 3 = 90 km/h

c. At 10:30am,
Distance of car from Q = Speed * Time taken = 90 * 2:45 = 180 + 45/60 *90 = 247.5 km
Distance of bus from P = Speed * Time taken = 60 * 3 = 180 km
So distance between car and bus = 

0 Replies 1 Like ✔Accepted Answer

(a) Bus speed = 60

      Bus time 7:30-12:00 = 4.5 

      Hence distance PQ = 60 x 4.5 = 270km

(b) Car total time 7:45 – 1:45 = 3 

      Car total distance = 270

      Hence Car average speed = 270/3 = 90km/h

(c)  Bus Time  7:30-10:30 = 3

       Bus speed = 60

       Bus distance travelled = 60 x 3 = 180        Bus remaining distance = 270-180 = 90

       Car Time 7:45-10:30 = 2.75

        Car speed = 90

        Car distance travelled = 90 x 2.75 = 247.5   Car remaining distance = 270 – 247.5 = 22.5

Hence distance between bus and car at 10:30 = 270 – 90 – 22.5 = 157.5km

0 Replies 2 Likes
Find Tuition/Enrichment Centres