AskQ logo

STUCK ON HOMEWORK?

ASK FOR HELP FROM OUR KIASUPARENTS.COM COMMUNITY!

Question

please help….

Peiyi and Jamal bought potted plants at the prices shown below.

Large potted plants = sold at 2 for $15

Small potted plants = sold at 3 for $10

a) Peiyi bought an equal number of large and smaller plants.

She spent $175 more on the larger ones.

How many potted plants did she buy althogether?

b) Jamal spent an equal amount of money on the large and small potted plants.

What fraction of the potted plants he brought were large?

 

Answer

post-16898
0 Replies 1 Like ✔Accepted Answer

a)
For Peiyi to buy equal number of large and small pots, the number of sets of large pot : small pots  has to be => 3:2
So 3 set of large pot = 15X 3 = $45.
and 2 set of small pot = 10X2 = $20

Difference = 45 – 20 = $25
Number of units = 175/25 = 7

Set of large pot she bought = 3u= 21 sets
Number of large pots =21 X 2 = 42 pot

Small pot = large pots , therefore small pots is 42 pots too
Total she bought = 42 X 2 = 84 pots of plant. ####

b)

To spent equal amount on money, Jamal has to buy set of large to set of small pot in this ratio.
Large set : Small set : Total => 2 : 3 : 5

 

Potted plant ratio, i.e x2 to large set, x3 to small set

Large ; Small : Total = >4 : 9 : 13

Fraction of large pot he bought = 4/13.

0 Replies 1 Like