AskQ logo

STUCK ON HOMEWORK?

ASK FOR HELP FROM OUR KIASUPARENTS.COM COMMUNITY!

Question

A librarian bought $2122.40 worth of books. The ratio of the number of English books she bought to the number of Chinese books was 5 : 2 . The total cost of the English books was $1125.60 more than the total cost of the Chinese books. Each English book cost $2.70 more than each Chinese book. How many books did the librarian buy?

Answer

                Total                  Diff                      Chinese                            English

Value     $2122.40       $1125.60     $996.80/2=$498.40   $498.40+1125.60=$1624

Total books                                         2 units of  C-books         5 units of E-books

                                                  1 unit of C-books=$249.20  1 unit of E-books=$324.80

                          Diff=$75.60 for each unit

Big diff/small diff = 75.60/2.70=28 (so each unit consists of 28 books)

Total no. of books = 2 units + 5 units  = 7 units  = 196 books#


Check: 249.20/28 = $8.90 per C-book, $11.60 per E-book

28 x 2 x 8.90 + 28 x 5 x 11.60 = $2122.40

196 x 8.90 + 28 x 5 x 2.70 = $2122.40

 

0 Replies 3 Likes ✔Accepted Answer
post-17615

An alternative for reference ….. but longer method.

0 Replies 0 Likes