AskQ logo

STUCK ON HOMEWORK?

ASK FOR HELP FROM OUR KIASUPARENTS.COM COMMUNITY!

Question

Hi,

 

I would like to check whether the working that my girl did is correct. Her answer is correct. Am I right to say if answer is correct not necessary that the working is correct.

Can anyone advise how to learn fraction , whole number & model question? I find many question that I could not do and help my girl.

Q :  Ali had some apples and oranges in his stall at first. On Friday, Ali sold 1/4 of the apples and bought 15 more oranges than the number of apples that he sold. On Saturday, he bought 60 apples and sold 2/5 of the oranges. In the end, he had the same number of apples and oranges. If he had 228 oranges in the end, how many oranges did Ali have at first?

228 – 60 = 168

168 ÷ 3 = 56

228 ÷ 3 = 76

76 x 5 = 380

56 + 15 = 71

380 – 71 = 309

Ans : 309

Answer

She got her concept right.. I don’t know if it is required to label your working, but I taught my son to do it. I add on my labels to her workings in blue

After he sold his apples on Friday, Apple left
228 – 60 = 168

1 unit of Apple
168 ÷ 3 = 56

1 unit of oranges
228 ÷ 3 = 76

Oranges left after he bought some on Friday
76 x 5 = 380

Number of oranges he bought on Friday
56 + 15 = 71

Oranges he had at first
380 – 71 = 309

Ans : 309

1 Reply 1 Like

Ender,

I fully support your suggestion. Personally, I find labelling the working is very useful to the students (for checking purpose) and the marker / viewers (to better understand the rational behind each steps). This is especially helpful for problems sums which have so many working steps.

0 Replies 0 Likes

Hi,

Please refer to my reply in brackets.

“I would like to check whether the working that my girl did is correct. (Yes, her working is correct.) Her answer is correct. Am I right to say if answer is correct not necessary that the working is correct.(Yes and I will give you a simple example : 3 cats have a total of 3 x 4 = 12 or 4 + 4 + 4 = 12 legs, which is also acceptable though I do not encourage the latter method as it would be too tedious and cumbersome if the number is much bigger. 7 + 5 is also equals to 12 but how would one relate 7 + 5 to the number of legs of 3 cats? 

Can anyone advise how to learn fraction, whole number & model question? I find many questions that I could not do and help my girl. (I believe a good assessment book and/or Math coach will be of help.)

Q : Ali had some apples and oranges in his stall at first. On Friday, Ali sold 1/4 of the apples and bought 15 more oranges than the number of apples that he sold. On Saturday, he bought 60 apples and sold 2/5 of the oranges. In the end, he had the same number of apples and oranges. If he had 228 oranges in the end, how many oranges did Ali have at first?

228 – 60 = 168

168 ÷ 3 = 56

228 ÷ 3 = 76

76 x 5 = 380

56 + 15 = 71

380 – 71 = 309

Ans : 309

An alternative working with only a slight difference :

228 – 60 = 168 (3/4 of apples)
168/3 = 56 (apples sold on Friday)
56 + 15 = 71 (oranges bought on Friday)
228 ÷ 3 = 76 (1/5 of oranges)
76 x 5 = 380 (5/5 of oranges)
380 – 71 = 309

Ans : 309 oranges.

(Note :Words in brackets are to help students understand the working better. And I hope I have answered your questions adequately.)

0 Replies 1 Like

This is a Fractional Before After question.

Since the Before information is not available. We shall start from After.

 

  Apple Oranges
After  228 228    (3u)
Saturday  168 (3u) 380 (5u)
Friday 224 (4u) 309

3u = 228
1u = 228 / 3 = 76
5u = 380

228 – 60 = 168
3u = 168
1u = 56
4u = 224

56 + 15 = 71
380 – 71 = 309

0 Replies 1 Like

your daughter’s answer is correct. her working is logical and clear.

              Apples       Oranges        [Apples]           [Oranges]

                                                     [Pls read info in [ ]from bottom]

Before     4u                            [4u is 224]          [original oranges=380-71=309#]

sold          1u                             [sold 1u is 56]–>[buy 56+15 oranges]

left            3u                             [168 is 3u]

bought               1u+15                  [ ]       

total                       5p                     [ ]           [5p is 380]

sold                        2p                     [ ]                        [ ]

bought   60                               [less 60 is 168]      [ ]

left                          3p                     [ ]                 [1p is 76]

left          (228)     (228)

your DD is working backwards.  [See above workings backwards from here]


Below should be what it is going in her little mind… a diagram/table may help in her checking of work if she doesn’t have. But it may be she is clear in her thinking process and find it a waste of time to draw. Unless hit rate is not 100% accurate, I wouldn’t be too concern.

228 – 60 = 168 (no. of apples before buying 60, after selling 1/4)

168 ÷ 3 = 56 (1 unit of apples)

228 ÷ 3 = 76 (1 part of 3 parts oranges left after selling 2/5)

76 x 5 = 380 (5 parts of oranges after the extra oranges bought)

56 + 15 = 71 (no of extra oranges bought)

380 – 71 = 309 (original number of oranges)

Ans : 309

0 Replies 1 Like