Find Tuition/Enrichment Centres

AskQ logo

STUCK ON HOMEWORK?

ASK FOR HELP FROM OUR KIASUPARENTS.COM COMMUNITY!

Question

Please help with below question.  Thank you.

Madam Koh paid $715 for some bowls and plates.  She paid $533 more for the bowls than the plates.  The number of bowls she bought was 4 times as many as the number of plates.  Each plate cost $7 .

Find the number of bowls Madam Koh bought.

Answer

                           Plates           Bowl      Total

T. Cost.     (715-533)/2     91+615        715

T. Cost             $91               $624         $715

No. of sets       1 set             4 sets

Cost per set   $91/set          $156/set

no. in 1 set    91/7=13pcs    13pcs

Actual pcs      13pcs          (x4) 52 pcs of bowls#

Seems like all the findings in green are not required.

For more challenge, question can ask to find the cost of 1 Bowl ($156/13=$12), given same  information provided in this question.

For higher challenge, don’t provide cost of each plate. Just say the difference between cost of each plate and bowl is $5 and ask which item is more expensive and find the cost of each item.  (Big diff/small diff= ($156-$91)/$5 = 13pcs per set and …) 

Either way, the tabulation and working can be similarly used. It’s good to drill together with your kids into details within same question to understand what each data represents, so they know how to use and manipulate the data to their advantage. Process over Final outcome, Quality over Quanity. Have some fun in Maths. 

2 Replies 1 Like ✔Accepted Answer

Hi SAHMom, thank you for your suggestion for a further drill to this question.  🙂

0 Replies 0 Likes

Thank you very much, BigDevil, Alfretztay and SAHMom.

Greatly appreciate it.

0 Replies 0 Likes

715 – 533 = 182
182/2 = 91 (paid for plates)
91/7 = 13 (number of plates)
13 x 4 = 52

Ans : 52 bowls.

0 Replies 0 Likes

Amount paid for plates → u

Amount paid for bowls → u + 533

u + u + 533 = 715

2u = 182

u = 91

Number of plates bought = 91 ÷ 7 = 13

Number of bowls bought = 4 × 13 = 52

0 Replies 1 Like
Find Tuition/Enrichment Centres