Find Tuition/Enrichment Centres

AskQ logo

STUCK ON HOMEWORK?

ASK FOR HELP FROM OUR KIASUPARENTS.COM COMMUNITY!

Question

Hi, please help to solve this P5 question.

Tom has $420 more than Jerry at first. For every @2 Tom saves, Jerry saves $5. Find the amount of money Jerry has saved when Jerry and Tom have the same amount of money.

I know that the answer is to get the difference of 5-2=3. then take 420/3=140, followed by 140×5=700. Answer is $700. I’m not sure how this steps can be explained to my child. Especially, the part where 140×5….Please help.

 

Thanks.

Answer

0 Replies 0 Likes ✔Accepted Answer

1 cycle = Tom saves $2 and Jerry saves $5 ($3 more than Tom)

It takes $420 / $3 = 140 cycles of the above for Jerry to catch up with Tom

Hence, Jerry saved 140 cycles of $5 = $700

0 Replies 0 Likes

5 – 2 = 3 (Jerry saves $3 more for every $2 Tom saves)
420/3 = 140 (Jerry saves $5 140 times = Tom saves $2 140 times + 420 as shown next) 
140 x 5 = 700 or 420 + 140 x 2 = 700

Ans : $700.

Note : I use “times’ as the question did not mention “days”.

0 Replies 0 Likes

How about changing the question slightly to 

“Everyday, Tom saves $2, while Jerry saves $5.”

420 ÷ 3 = 140 will be the number of days saved before the excess of $420 was depleted.

So after 140 days, Jerry would have saved 140 × 5 = $700

0 Replies 0 Likes
Find Tuition/Enrichment Centres