Find Tuition/Enrichment Centres

AskQ logo

STUCK ON HOMEWORK?

ASK FOR HELP FROM OUR KIASUPARENTS.COM COMMUNITY!

Question

  1. Muthu Nora and Osman agreed to share the cost of a present for their friend. Muthu agreed to pay 35% of the cost of the present while Nora agreed to pay 20% of the remaining amount. The rest of the amount would be paid by Osman. However, when they went to buy the present, the price of the item had increased by 35%. As a result Muthu paid $94.50 for his share.
  • What was the original price of the present?
  • How much did Osman pay in the end

Source: Pei Hwa Presbyterian Primary

Answer

(a)
Before increase —
Muthu : 35 units
Nora : (100 – 35) units x 20% = 13 units
Osman : (100 – 13 – 35) units = 52 units

After increase —
35 units x 1.35 = 47.25 units = 94.50 (Muthu)
100 units = (94.50/47.25) x 100 = 200 (original price)

(b)
52 units x 1.35 = 70.2 units = (200/100) x 70.2 = 140.40

Ans : (a) $200; (b) $140.40.

1 Reply 1 Like

to get the original amount 94.50/47.25 , for our understanding can you pl. explain this calc in generic formula so can be followed for similar problems

1 Reply 0 Likes

35 units x 1.35 = 47.25 units = $94.50 (Muthu)

1 unit = 94.50/47.25 = $2
100 units = $2 x 100 = $200 (original price)

1 Reply 1 Like

thanks…

so 1unit is = $2

can i calculate (b) like this

(b)
52 units x 1.35 = 70.2 units = $2 x 70.2 = $140.40

 

1 Reply 0 Likes

Don’t mention.

Yes

0 Replies 0 Likes

Original price of present –> 100%

M –> 35%

N –> 20% of 65%

    = 13%

O –> 100% – 35% – 13%

    = 52%

New price of present –> 1.35 × 100%

                                       = 135%

M based on new price –> 35% × 135%

                                         = 47.25%

47.25% –> 94.50

a) 100% –> (100/47.25)×$94.50

            = $200 (original price)

b) New price = 1.35 × $200

                        = $270

     O in the end –> 52% × $270

                            = $140.40

 

0 Replies 1 Like
Find Tuition/Enrichment Centres