# Question

Mrs Tay sold basketballs and netballs. Each basketball cost \$21 each and each netball cost 3/7  as much as the basketball. Mrs Tay sold 1/3 of the balls and collected \$2070. 2/5 of the balls sold were basketballs.

a) How many netballs were sold?

b) How much more money did Mrs Tay receive from the sales of the basketball?

Mrs Tay sold basketballs and netballs. Each basketball cost \$21 each and each netball cost 3/7  as much as the basketball. Mrs Tay sold 1/3 of the balls and collected \$2070. 2/5 of the balls sold were basketballs.

a) How many netballs were sold?

b) How much more money did Mrs Tay receive from the sales of the basketball?

Total balls sold = X

0.4X * 21 + 0.6X * \$9 = \$2070

8.4X + 5.4X = 2070

2070 = 13.8X

X=150 (150 balls sold)

(8.4 x 150) – 5.4 x 150)= \$450

0 Replies 0 Likes

0 Replies 0 Likes

0 Replies 0 Likes

(a)
21 x (3/7) = 9 (cost of each netball)
2 x 21 = 42
netballs sold : 3 units
3 x 9 = 27
27 + 42 = 69
2070/69 = 30
30 x 3 = 90

(b)
90 x 9 = 810 (total money received form sales of 3 units of netballs)
2070 – 810 = 1260 (total money recfrom sales of 2 units of basketball)
1260 – 810 = 450

Ans : (a) 90 netballs; (b) \$450 more.

Hi,

You also not using the 1/3?

So it must be question error.

Hi

Is there a need to do so?

If there is not, it, 1/3 that is, must be redundant in solving the question.

0 Replies 0 Likes

This is a Quantity Each Product question.

 Quantity Each Product Basketball 2u 21 42u Net ball 3u 9 27u Total 69u

21 ×  3/7 = 9

69u = 2070

1u = 2070 ÷ 69 = 30

a)

3u = 30 × 3 = 90

b)

42u – 27u = 15u

15u = 30 × 15 = \$450 more

Note

1/3 is not used.

Can anyone using the school method show this is used?

0 Replies 0 Likes